Nienke Hermans geniet bij Flipje Open

Nienke Hermans (18) is blij met hogere niveau van Flipje Open bij haar club TLTC.

Door : Rob Hirschmann

Alsof ze eens goed wilde wennen aan het ‘nieuwe’ toernooi op haar eigen vereniging, speelde de Kesterense Nienke Hermans zaterdag in het vrouwenenkel 3 van het Flipje Open meteen een marathon wedstrijd tegen Malou Goes. Ze verloor de eerste set met 6-4, won uiteindelijk de tweede set in de tiebreak en bleek ook in de laatste set iets beter : 6-4. Na ruim drie uur stapte ze uiteindelijk dus als winnares van de baan. Een tactische aanpassing gaf volgens haar uiteindelijk de doorslag : “Zij sloeg de bal harder dan ik, dus heb ik het tempo eruit gehaald.”

Het tekent de progressie die de 18-jarige Kesterense dit jaar heeft gemaakt. Ze heeft vaak last van opstartproblemen, maar is in staat de soms in het begin opgelopen schade te repareren door haar tactiek te veranderen. Mede hierdoor heeft ze dit jaar veel wedstrijden gewonnen. En stijgt ze in haar ranking: hoogstwaarschijnlijk is ze eind dit jaar ook officieel een 3-speelster. Hermans werd in het voorjaar met haar competitieteam (Wouter Bruel, Victor Straatman, Sofieke Nout, Anne Riemsdijk, Daniël van Rossum) kampioen in de landelijke 4e klasse zondag en speelde aansluitend deze zomer een aantal goede toernooien.

Hermans komt uit een echte tennisfamilie: vader Marcel, met wie ze deze week ook nog uitkomt in het gemengd dubbelspel, is tennistrainer. Ze traint nog één keer in de week bij hem in Kesteren, de ander twee keer doet ze dat bij TLTC bij Henk de Boom. Ook zusje Naomi, dit toernooi uitkomend in het vrouwenenkel vijf, staat graag op de tennisbaan. Vorig jaar was dat nog de hoogste categorie in Tiel. “Superleuk dat ik nu ook hier een toernooi kan spelen” , klinkt Naomi Hermans opgetogen. Voor haar zit het tennisseizoen er allerminst op. Samen met Nout, Riemsdijk, Isabel van Florestein en Lynn Schoemaker speelt ze nog najaarscompetitie en neemt ze deel aan de Gelderse Masterkampioenschappen, een toernooi voor spelers die dit jaar in hun ranking de meeste progressie hebben geboekt.

Het Flipje Open is niet helemaal nieuw: vorig jaar werd de eerste editie al gespeeld. De opzet is dit jaar echter compleet anders. De eerste editie was, net als het jaarlijkse Fruit Dubbel, een dubbeltoernooi en werd georganiseerd in Juni. Bij dat toernooi speelden nog geen spelers uit hoge categorieën. Dit jaar is echter alles anders en verwelkomt de Tielse club veel 3-spelers, waarvan er  13 uitkomen in het mannen- en 7 in het vrouwenenkelspel. “We wilden naast ons Fruit Dubbel een tweede toernooi organiseren bij TLTC, waar juist ook sterkere spelers aan mee kunnen doen”, aldus organisator Matthijs Bok. “Dat wilden we eigenlijk vorig jaar al organiseren, maar dat was toen nog te kort dag om dat allemaal rond te krijgen.” Mede door de inspanningen van Tommie van Gruijthuijsen die veel spelers heeft overgehaald om deze week naar Tiel te komen, is het de organisatie gelukt om zowel bij de mannen als de vrouwen alle schema’s in de categorie 3 vol te krijgen. “En het toernooi moet nog groeien”, zegt Bok. “We hopen dat er volgend jaar nog meer spelers mee willen doen.”

Het toernooi in Tiel duurt nog tot en met zondag 25 september: dan vinden de finales plaats.
Het toernooi keert volgend jaar weer terug in week 38 met als extraatje, onderdelen in de categorie 2.