TLTC Nieuwsbrief

Nieuwsbrief TLTC april 2022

 

Beste TLTC’ers,

 


Vooraf

Ik wil er toch even kort bij stil staan. Dat er anno 2022 in de westerse wereld nog een oorlog is begonnen is onvoorstelbaar en had niemand ooit kunnen bedenken of verwacht. De beelden zijn echt verschrikkelijk en het is hartverwarmend als we zien hoe heel de wereld de vluchtende bevolking helpt en steunt waar mogelijk. De gevolgen hiervan, en mate name ook in prijsstijgingen ondervinden we allemaal. Laten wij dankbaar zijn voor wat wij hebben en wat wij hier kunnen doen, in vrijheid en hopen dat er snel een einde aan komt.

Ondertussen gaat het leven ook gewoon door en dat moet natuurlijk ook. Zo is de baanverlichting inmiddels volledig gerealiseerd. Nieuwe ledlampen zijn geplaatst en de masten zijn behandeld. Gelukkig hebben wij wat betreft de prijzen voor de verbouwing vast staan, dus verassingen zullen uitblijven, alhoewel, je weet het in deze tijd maar nooit. We moeten nog wel zorgen dat er wat extra geld gevonden wordt, maar we zijn goed op weg. Stand is dat we nog € 6.500 moeten binnenbrengen (€ 11.500 is toegezegd). Als iemand een idee heeft of wil bijdragen, dan horen we dat graag. Zeker nu is het belangrijk dat de contributie wordt betaald. Dus voor degene die nog niet betaald heeft, graag direct doen of als er iets bijzonders is, graag met Gerben contact opnemen [email protected]


Voeding en sporten

Om goed te kunnen presteren is goede voeding belangrijk. Hieronder lezen jullie belangrijke voedingsadviezen van Babette Pluim, bondsarts van de KNLTB.

Voor de wedstrijd Je kan de energievoorraad in je lichaam, goed voor anderhalf uur tennis, verdubbelen door in de dagen voorafgaand aan de wedstrijd een koolhydraatrijk dieet te eten, met tenminste 55% tot 60% koolhydraten. Brood, pasta's, aardappelen, rijst, bonen en fruit bevatten veel koolhydraten. Bij een gezond voedingspatroon krijg je voldoende eiwitten, vitamines en mineralen binnen. Om vitamine te kort te voorkomen dien je producten uit alle vier de voedingsgroepen te eten. Kiest je voor vitaminetabletten, neem dan multivitaminen preparaten die niet meer dan 50% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid bevatten. Jonge, menstruerende vrouwen en kinderen tijdens de groeispurt moeten extra veel ijzerrijke producten zoals kip, groente en brood eten om bloedarmoede te voorkomen.


Tijdens de wedstrijd
Bij tenniswedstrijden die minder dan 1 uur duren is water belangrijker dan koolhydraten. Drink dan een hypotone sportdrank (minder dan 5% koolhydraten). Bij wedstrijden langer dan 1 uur is de aanvulling van koolhydraten belangrijker dan de aanvulling van water. Drink dan een isotone sportdrank (7-8% koolhydraten). Bij hitte is goed drinken extra belangrijk. Voorkom hitteproblemen zoals kramp en zonnesteek.

Voedsel dat je tijdens de training of wedstrijd eet zal niet direct voor een prestatieverbetering zorgen. Het duurt namelijk een uur of vier voordat een banaan volledig verteerd is. Heb je een hongerig of leeg gevoel op de baan? Neem dan wat licht verteerbare biscuitjes, een boterham met jam of appelstroop of speciaal hiervoor op de markt gebrachte koolhydraatrepen, waardoor het lichaam binnen 1-2 uur extra energie krijgt. Als u echt een megadip heeft dan is een sportdrank nog altijd de beste (en snelste) oplossing.
Het slikken van zouttabletten is uit den boze: dit staat gelijk aan het drinken van zeewater bij dorst. Je gaat er echt niet beter van tennissen en is ook niet nodig. Het zoutverlies tijdens een wedstrijd is erg klein.


Na de wedstrijd
In de eerste twee uur na afloop van de wedstrijd of training is de koolhydraatopname het snelst. Wacht daarom niet te lang met het aanvullen van je energievoorraden.

Een tennisser kan in een wedstrijd wel 3 tot 5 liter vocht kwijtraken, afhankelijk van omstandigheden zoals het weer, de duur van de wedstrijd en de conditie van de speler. Drink na de wedstrijd daarom anderhalf keer de hoeveelheid die je aan gewicht tijdens de wedstrijd verloren bent om de hoeveelheid vocht in je lichaam weer aan te vullen.

 

 

Tielse Tennis Toss

De Tielse Tennis Toss ( Toss wedstrijden van Tielse tennisclubs onderling) mag een succes worden genoemd! Tijdens het schrijven van dit artikel hebben we nog een avond tegoed maar animo en enthousiasme is hoog. Gedurende de avond bij TLTC waren de mensen niet van de baan te krijgen en na 2,5 uur te hebben gespeeld gingen er nog steeds mensen de baan op. Na het tennissen bleef men nog lang nagenieten in de kantine onder genot van een drankje en bitterbal. Dit mag zeker een vervolg krijgen!

Jeugdevenement

Op 20 maart werd een jeugdevenement georganiseerd door de Jeugdcommissie. 21 kinderen waren die dag aanwezig om zich onder leiding van Henk goed te vermaken. Het weer was droog en de sfeer was goed! Er was volop drinken voor de kinderen met daarbij fruit en koek. Ter afluiting waren er broodjes knakworst! Een geslaagd evenement wat zeker herhaald mag worden! Dank aan de jeugdcommissie en Henk voor de organisatie!

Voorjaarscompetitie 2022

De voorjaarscompetitie gaat binnenkort weer van start. Alle wedstrijden van de teams van TLTC staan op de website: Tielse L.T.C. (tielseltc.nl)

Onderstaande teams / deelnemers hebben zich aangemeld en het zijn er veel! Kom gezellig kijken bij de thuiswedstrijden (uit mag ook!) en moedig onze teams aan! Alle deelnemers, veel plezier! N.B. Heb je de contributie nog niet betaald, doe dat dan direct, je kunt geen competitiespelen als de contributie niet betaald is.

 

 

Donderdagavond

Tiel 1

Tessa Kleijen, Yvette Frieser, Mark Oosterman, Annelies Vaan, Pieter Kalkman, Allini Vitor

Tiel 2

Samantha Vollenberg, Amy de Wilde, Huib van Bommel, Lieke van Toorn, Annelies van Dillen, Marije van Tuil


Vrijdagavond

Tiel 1

Ron Henneman, Harry Hesseling, Dethmar van Dullemen, Arno Heykoop, Paul Ehren, Gerlof Postumus


Zaterdag

Gemengd

Ria van Ommeren, Marion Obbink, Lydia Limanto, Eveline Limanto, Freddy Tan, Nico Maathuis, Martijn Beijer, Jerome Ten Noever de Brauw, Meike Veenendaal, Anne Boelsma, Barbara Dapper

Heren 17+

Guy Handoko, Dolf Sanstra, Ronald Sanstra, Arjan Peter Lagro, Robert Boogaard, Paul van Dijkhuizen, Sytse Brentjes, Guido Beijer


Zondag

Oranje Tiel 1

Xavier Davids, Rafael van de Wege, Devanno Engelen, Jip Rodenburg

Oranje Tiel 2

Amber Struik, Asya Altan, Michelle Handoko, Emke Gutte, Joris Doornbos

Rood 2

Morris Kandel, Julian Kroon, Mila Struik, Sef Knollenburg, Niek Liefkens, Destan Yuce

Groen 1

Giovanni Rikkers, Harm Gutte, Quintijn van de Worp, Max Driessen

Groen 2

Luuk Rengers, Quinte Caspari, Timo Alipour, Boaz Gerbrands, Finn Remkes

 

 

Bert Valkenet
Voorzitter TLTC